2024. április 30. Katalin, Kitti napja van.
A szaloncukor: magyarok ajándéka a világnak
2009. december 21. 11:03

A karácsony elképzelhetetlen szaloncukor nélkül, kedvelt csemege s dísze a szépen felöltöztetett fának. Ma már csokigyárak ontják a finomabbnál, finomabb édességet, melyet régen házilag is elkészítettek.

Vajon ismeri e valaki a szaloncukor készítés receptjét, vagy eredetét? Egy kis kutatómunkával erre a kérdésre könnyen válaszolhatunk.

Akár hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok. A fára akasztható, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet azóta is kizárólag a magyarok készítik. Ha a világban bárhol szaloncukorral találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető.

A fondantcukor - túltelített oldatból kikristályosított cukormassza -, amely minden szaloncukor őse és alapja, Franciaországból származik. Első említése a XIV. századból maradt ránk. Innen vitte a XVII. században Berlinbe egy oda települt francia cukrász az akkor már népszerű csemegét. Más források szerint a törökökkel Magyarországra érkezett édességkészítők kínálatában már ott volt a gyümölcsökkel ízesített fondant-szerű cukorka, de legfőképpen a sörbet, a fondanthoz hasonló, higított cukormassza, esetleg gyümölcsökkel dúsítva, hidegen szervírozva: amit ma vizes fagylaltként ismerünk.

De ha a fondant magyarországi elterjedését kutatjuk, arra találunk adatokat, hogy német bevándorló cukorművesek hozták magukkal a fondantkészítés tudományát.  XIX. század első felében már ismerték és készítették a fondant alapú cukorkákat.

Hogy mikor lett a fondantból szaloncukor? Nos, erre nincs pontos adat. Az azonban tudható, hogy a fát díszítő szaloncukor valamikor a XIX. században jelent meg az üzletekben. A század második felében már keresett karácsonyi idényterméke volt a hazai cukrásziparnak. Akkoriban természetesen kisüzemi körülmények között, kézi munkával, szabad tűzön, lábasokban főzték a fondant-t. Hűtötték, majd újból felmelegítették, ízesítették, formába öntötték, csomagolták. Az első fondant-t készítő gépeket a híres Stühmer csokoládégyár és a Gerbeaud cukrászda használta a XIX. század végén.

Aztán fokozatosan gépesítették a szaloncukor készítésének valamennyi műveletét (gépi táblázás, öntés, csomagolás). A leghosszabb ideig a csomagolásban őrizték meg a kézi munkát. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt a dekoratív édességre.

Mostanság különböző édességgyártók karácsony közeledtével ontják a szaloncukrok özönét.

Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára az alábbi recept alapján.

Hozzávalók:
1 kg (barna) cukor,
3 dl víz,
ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom.

Bevonáshoz:
csokoládés tortabevonó.

A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejéreis egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belôle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban.

Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.

Nagy Enikő

Egyéb
Életutak - 6.
Ismét köszönthetünk egy 90. életévét betöltő kedves falubelit, Mándi Ferencnét, született Petró...
Életutak - 5.
Sok szeretettel köszöntjük Barati Gyuláné Sipos Rozália „Róza nénit„ 90 . születés napján!
Életutak - 4.
Az idős emberek szépnek látják az életet.
Életutak - 3.
Idős emberekkel beszélgetve azt várná a hallgató, hogy szép felhőtlen gyermekkorról, kényelmes...
Életutak - 2.
Mi a hosszú élet titka? Sokan feltették már ezt a kérdést, művészek, tudósok keresik a hosszú élet...
Életutak - 1.
Farkas Istvánné, született Hajdu Erzsébet, Kékcsén 1918. 01.01-én egy öt gyermekes család negyedik...
A húsvéti kvízjáték megoldása
A húsvéti kvíz játék megoldásai.
Életéért- egészségéért mindenki maga tehet...
Gulyásné Gina minden hétfôn és szerdán este a helyi Arany János Általános Iskola szép, új...
A mosoly értéke
Semmibe sem kerül, de sokat ad. Gazdagabbá teszi azokat, akik kapják, és mégsem juttatja koldusbotra...
Az ünnep süteménye: a mézeskalács
Őseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetően még az Etelközből hozták magukkal. Tápláló,...
További hírek
Megérdemelt nyugdíjasévek
Az Arany János Általános Iskola és Óvoda két dolgozója elmondhatja, hogy elérte a megérdemelt...
"Ősz szele zümmög.." avagy "közlekednek" az óvodások
Miden „tanév” elején érdemes újragondolnunk tennivalóinkat, megerősödnünk abban, amit jónak vélünk,...
Iskolaprojekt
ÉAOP - 4.1.1 / 2F -2f - 2009 – 0014 - "MÉLTÁNYOS OKTATÁS-NEVELÉSI KÖRNYEZET MEGTEREMTÉSÉVEL AZ...
PARTNERSÉGI HIRDETMÉNY ÉS LAKOSSÁGI FÓRUM MEGHÍVÓ
Kékcse Község településrendezési eszközeinek a (településszerkezeti terv és leírás, helyi építési...
Pályázati felhívás - Kirendeltségvezető munkakör betöltésére
Szabolcsveresmarti Közös Önkormányzati Hivatal - Kékcse Község Önkormányzata pályázatot hirdet...
Kedves Kékcseiek, Kedves Olvasók!
Egy újabb sikeres évet hagyunk magunk mögött és itt van egy gyönyörű karácsony.
ÉRTESÍTÉS
A Nyírségvíz Zrt. értesíti a lakosságot, hogy az ivóvízhálozaton karbantartási, mosatási és...
Lélekharang szentelés
Kékcse, 2016.10.30.-án ünnepélyes felszentelés és avatás.
Ebzárlat-Legeltetési tilalom
Rókák veszettség elleni immunizálása miatt ebzárlat és legeltetési tilalom elrendelése. 2021....
Oldaltérkép | Impresszum



Kékcse Község Polgármesteri Hivatala
4494 Kékcse, Fő u. 116-118.sz.
Tel:: +36 45/ 468-001; mobil: +36 30 696-5626; Fax: +36 45/ 468-001